Turecké horúčavy dokážu človeka unaviť

Keď som sa chystala do Turecka po prvýkrát, snažila som si prečítať o čo najviac veciach, ktoré ma môžu v tejto krajine prekvapiť. Dozvedela som sa o škorpiónoch a iných potvorách, taktiež o tom, že mám piť len balenú vodu, no jedna vec, na ktorú som v podstate nenarazil asi nikde, bolo turecké počasie. Všade sa písalo, že je tu príjemná stredozemná klíma. Viete ako to v Turecku vyzerá naozaj? Tak, že sa začnete tešiť na december a metrové záveje snehu.Žena vo fialových spoločenských šatách leží na piesočnej pláži.jpg

Ja som strávila svoju dovolenku v tureckom Side. Predpokladám však, že teploty nebudú na iných miestach príliš rozličné, aj keď je pravda, že miestni mi tvrdili, že práve Side patrí medzi naozaj teplé oblasti. Zaujímajú vás reálne teploty? Tak napríklad teplomer na slnku ukazoval okolo šesťdesiat stupňov Celzia. V tieni to bolo okolo tridsaťosem. Pocitovo, bola teplota taká, že som naozaj nevedela čo mám robiť. Okúpala som sa v mori, bolo to fajn, no po piatich minútach mi bolo opäť poriadne horúco.

Ako teda prežiť to teplo? Ja viem, že vám nepoviem asi nič nové, no aj napriek tomu si myslím, že by nie je na škodu, ak budete v tomto smere naozaj opatrní. Toto sú moje rady, ktoré som využila až na druhej dovolenke v Side, pretože na tej prvej, som sa z tepla iba spamätávala.Muž so záchranným kolesom na ramene stojí na pláži a pozerá do diaľky.jpg

  • Na pláž choďte zrána. Viem, že sa vám na dovolenke nebude chcieť vstávať o siedmej ráno, no už okolo desiatej, začínajú byť horúčavy naozaj neznesiteľné.
  • Pite hektolitre vody (naozaj pite tú balenú)
  • Najlepším časom na chladenie je noc. Horúčava nie je neznesiteľná len vtedy, keď na vás páli slnko. Telo budete mať po dvoch dňoch nahriaté zvnútra. V večer si preto doprajte studenú sprchu, spite pri otvorených oknách a zabudnite na prikrývky.
  • Nikdy sa neopaľujte dlhšie ako pol hodinu bez prestávky. Ak si chcete na pláži napríklad čítať, buďte pod slnečníkom.
  • Zbaľte si oblečenie zo vzdušných materiálov, najlepšie bavlnené alebo ľanové, lebo inak sa uvaríte vo vlastnej šťave.